• 04.03.2024

Вижте графика на новите пратки с ваксини, идват със самолет

 Вижте графика на новите пратки с ваксини, идват със самолет

Снимка: Архив

На 4-5 януари ще получим нови 25 хил. дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, но този път те ще пристигнат със самолет. Вече имаме потвърждение от производителя, съобщиха на традиционния брифинг за ситуацията с коронавируса у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

След пристигането със самолет специални автомобили ще закарат дозите до всички РЗИ в страната, по разпределение. Така до края на януари ще продължи ваксинирането на хората от първата група – лечебните заведения, джипитата, зъболекарите и фармацевтите, обясниха здравните власти.

35 000 дози от ваксината се очакват към средата на януари, а още толкова – в края на същия месец, допълни Кирилов.

В същото време на 6 януари се очаква разрешението на Европейската агенция по лекарствата за употребата на ваксината на „Модерна“.

Когато тя бъде одобрена и от ЕК, вече ще може да се пристъпи и към началото на втората фаза на ваксиниране – в социалните заведения за хора с увреждания и за възрастни хора, защото ще има достатъчно количества от препаратите.

„Ние имаме един действащ договор с една фирма за една ваксина. Втората идва през януари, много скоро идва и третата на „Астра Зенека“, няма как отсега да фиксирам дата или месец“.

поясни за точния график на ваксинационната кампания доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

По думите му, между второто и третото тримесечие на 2021 г. вече ще имаме по-голямо количество и по-голям избор на ваксини.

„МЗ няма да се превръща в дистрибутор на ваксини и няма да ги рекламира“, подчерта здравният министър. Костадин Ангелов благодари на медиите за помощта в информирането на хората за ваксинационната кампания.

Попитани не ги ли смущава фактът, че техни колеги, лекари, говорят не особено ласкаво за ваксините и кампанията, шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски коментира, че всеки има право на мнение.

„Щабът не е някакво военно формирование, което да наказва този или онзи. Ние се опитваме да вършим нашата си работа, да разясняваме на хората информацията и да го превеждаме на разбираем език на правителството, за да може да взема правилните решения“.

каза генералът

„Тези хора говорят глупости и обикалят по студиата, говорят неистини. Казвайки истината, се опитваме да ги опровергаем“, беше по-директен доц. Кунчев. Той упрекна и медиите, че им дават трибуна да го правят, като ги канят.

Свързани публикации

None found