• 22.04.2024

(ВИДЕО) UV лампи срещу коронавируса в 28-мо училище – ефективни ли са?

 (ВИДЕО) UV лампи срещу коронавируса в 28-мо училище – ефективни ли са?

Снимка: BGreporter.info

В 28-мо СУ „Алеко Константинов“ в София разполага с 25 UV лампи за дезинфекция през нестандартната учебна година и Ковид-19, предаде Bulgaria ON AIR. Ефективни и безопасни ли са подобни лампи?

Идеята възникна още преди две години, защото всички учители страдат от остри респиратони заболявания. Поради дефицита трудно се намират хора, които да ги заместват. Затова взехме решение още през лятото да оборудваме всяка класна стая с такава UV лампа“.

коментира директорът на 28-мо СУ “ Алеко Константинов“ Станимира Стоева

Тя обясни в, че в училището предстои изграждане на датчици, които да задействат изключването на лампите, когато в класната стая влезе дете.

Лекар от Столична община спомена, че самата община е закупила такива лампи и че те са много по-ефективен и икономичен начин за дезинфекция„.

посочи още Стоева

Според дистрибутора на UV лампи Людмила Зафирова UV лампите са с директно облъчване и убиват 99,9% от вирусите и бактериите.

Има друг вид лампи, които МОН препоръчва, те ще бъдат облицовани и няма да има опасност за децата. Тези лампи засмукват въздуха, като след това чистият въздух излиза през тях„.

каза още тя

Ръководството на 28-мо СУ „Алеко Константинов“ иска да монтира подобни лампи както в класните стаи, така и в коридорите на училището.

Всички лампи от ново поколение, които не излъчват озон, могат да работят половин час, докато облицованите могат да работят непрекъснато„.

допълни Зафирова

По думи на зам.-директора на училището, тест на лампите е направен, като UV лампа е осигурена и за физкултурния салон, където става струпване на ученици.

„Родителите са много щастливи и подкрепят идеята“.

заяви той

А Станимира Стоева смята, че въпреки строгите противоепидемични мерки, учителите и учениците ще успеят да се справят с нестандартната учебна година.

Свързани публикации