• 27.02.2024

(ВИДЕО) Училища, градини, фитнеси и ресторанти затворени до 21 декември

 (ВИДЕО) Училища, градини, фитнеси и ресторанти затворени до 21 декември

Снимка: БТА

Правителството се вслуша в лекарите и не отстъпи пред натиска на различни лобита, които настояваха в позиции и отворени писма до премиера Бойко Борисов да отпадне планът за тяхното затваряне.

Изключение от вече обявените ограничения бе направено за магазините – всички те, и хранителните, и за други стоки, остават отворени, затворени ще бъдат само моловете. В големите търговски центрове обаче ще могат да работят аптеките.

Кабинетът гласува извънредната епидемична обстановка да се удължи от 1 декември до 31 януари 2020 г.

Театрите също остават отворени, но с публика до 30%, а спортните мероприятия се забраняват само за лица до 18 години. За тези над тази възраст състезанията са разрешени, но без публика.

Това е решението, взето на правителственото заседание тази сутрин. Мерките започват от петък – 27 ноември вечерта, и ще траят до 21 декемри. Решенията обяви здравният министър Костадин Ангелов и уточни, че през целия ден в петък мерките няма да важат, те влизат в сила петък срещу събота.

  • Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – училища, висши училища, езикови центрове, извънкласна дейност, детски центрове, детски градини и ясли.
  • Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.
  • Преустановяват се конферентни мероприятия семинари, конкурси, тиймбилдинги, групови културни и развлекателни дейности, без театрите, където са разрешени посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките, а частните мероприятия са разрешени до 15 човека.
  • Преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
  • Преустановяват се и посещенията във фитнес центрове. А също и в игрални зали и казина.
  • Преустановяват се посещенията на търговските центрове – тип мол, с изключение за зоомагазини, оптики, банки, хранителни магазини, аптеки, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.
  • Преустановяват се организираните екскурзии.
  • Парковете и градинките остават отворени, няма да бъде налаган и вечерен час.
  • Остават отворени църквите, джамиите и другите религиозни храмове у нас.

Всичко, което не е изброено, не е забранено, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Свързани публикации

None found