• 24.04.2024

(ВИДЕО) Слави Трифонов за връщането на мандата и COVID-19

 (ВИДЕО) Слави Трифонов за връщането на мандата и COVID-19

Кадър: Фейсбук

Лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов изненадващо говори на живо във фейсбук. Най-накрая, макар и далеч от парламента и своите избиратели, той разясни какви са намеренията му в политиката и как вижда управлението на държавата. С черна тениска, на която от лявата страна имаше емблема на череп – така се появи той пред „суверена“, както обича често да нарича избирателите. И отрече да бяга от отговорност.

С участието на има такъв народ цялата система се променя.

заяви Трифонов

„Какъв е проблемът да има избори? Това е логичният път на демокрацията“, попита той.

Нежеланието му ИТН да се пробва въобще да състави правителство той обясни с това, че в 45-ия парламент не би имало необходимото мнозинство.

Това е все едно някой да кара една кола, да е зависим от хората, които стоят отстрани, катастрофата е неизбежна.

така определи възможността за кабинет на малцинството Слави Трифонов

На въпроса за връщането на мандата, Слави реагира така:

„Какъв е този въпрос сега, два часа ми задаваш въпрос. Давай по-конкретно. Аз знам какво се случи сутринта, защото аз го направих. Така че, ако обичаш, бъди по-конкретен“.

Попитан дали приема критиките, че бяга от отговорност отговори:

„Това не е вярно, тука всякакви обвинения може да има. Как да коментирам на един камикадзе, който иска да се самоубие и ти да му кажеш „Ти си страхливец“. Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите, така е гласувал. ГЕРБ са първи, имаха възможността да съставят правителство, не успяха. Ние нямаме възможността да съставим стабилен кабинет, защото нямаме необходимият брой депутати и необходимите партньори, за да се случи нещо подобно. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет. Съставянето на кабинет в такава ситуация, който се явява като кабинет на малцинството, е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което ние се борим. Те не могат да бъдат управляващи. Ако ние направим правителство в момента, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят. И тия решения, които те твърдат, че ще ги подкрепят, всъщност ние нямаме представа какво те точно ще подкрепят и срещу кое ще бъдат. И тогава ще бъдем зависими. И това е просто невъзможно. Аз не съм и ние не сме хора, които можем да бъдем зависими, особено от доказано компрометирани политически субекти, които са алчни и не стават за това нещо“.

Не знам дали ясно се изразявам – не може да се създаде правителство в тази ситуация, така е разпоредил суверенът.

поясни още веднъж Трифонов

Той бе попитан и за коментара на премиера в оставка Бойко Борисов, който нарече лидера на ИТН „страхливец“.

Това са квалификации. Човек, който няма доводи, използва квалификации. И кво от това?

заяви Трифонов

Според Трифонов отказът на ИТН да задържи проучвателния мандат не е последният ход в това Народно събрание. Той вижда възможност и друга, трета партия, да вземе мандат, да получи подкрепа от други формации и „да се съберат в името на това да спасяват държавата“.

Трифонов вижда и положителното в това, че ИТН са в парламента.

„Ако не участваше ИТН на тези избори, статуквото щеше отново да е победило. Такива са реалиите. Щяха отново да са ГЕРБ и някакви техни патерици“, заяви той през смях и посочвайки пред камерата своята патерица, която използва за придвижване.

Кадър: Фейбук

Лидерът на ИТН вдигна завесата и около здравословното си състояние. Той се разболя от коронавирус и се лекува у дома. 2-седмичната му карантина е отминала, но възстановяването му не е приключило и затова ще бъде в болнични.

Много неприятно в кръста ме удари, ако мога така да се изразя. Аз и без това заради проблеми с крака ходя с патерица. Сега още по-зле, но мисля, че нещата сега са по-добре. Сега трябва да се възстановявам. Каквото за всички, това е за теб, за мен, такива са обстоятелствата.

разкри Слави Трифонов

Въртележката с мандатите:

След като ИТН и Демократична България (ДБ) не се отзоваха на поканата за разговори за съставяне на правителство, ГЕРБ-СДС върнаха мандата. По Конституция проучвателният мандат сега трябва да отиде при втората политическа сила, а именно ИТН. Президентът Румен Радев не е обявявал официална дата кога това ще стане. От думите му пред медиите през уикенда се разбра, че иска да даде време да се намери консенсус в сегашния 45-и парламент. Днес обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му ще вземе мандата, но ще го върне веднага на държавния глава. Именно това намерение бе посрещнато със сериозна критика не само от ГЕРБ-СДС, но и от други формации в Народното събрание.

Ако ИТН наистина върнат мандата, държавният глава сам ще избере на коя партия да го връчи. Не е необходимо да е третата политическа сила – БСП за България. Ако и третият проучвателен мандат е неуспешен, ще трябва да се направи служебно правителство и да се насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Свързани публикации