• 25.05.2024

(ВИДЕО) Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в България

 (ВИДЕО) Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в България

Снимка: БГНЕС

Първите 9750 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу коронавируса пристигнаха в България при всички изисквания за съхранение.

Още днес част от тях продължават от София за Пловдив и Бургас. А от утре започва ваксинацията – най-напред на медиците на първа линия.

Два кашона с ваксината, която ще бъде поставена за защита от коронавируса, пристигнаха малко преди 8 ч. сутринта днес на входа на в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) на бул. „Янко Сакъзов“ в София.

Ваксинирането започва на 27 декември едновременно в София, Пловдив и Бургас.

На 28 декември ваксините тръгват към Враца и Велико Търново.

Здравните власти отчитат ръст на желаещите да се ваксинират.

„Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино”, заяви министър Ангелов.

заяви министър Ангелов

„За нас е много важно първите, получили ваксината, да са от работещите на първа линия, каза още министърът. Когато дойде по-голямо количество ваксини, имунизациите ще се извършват паралелно на различните групи, като усилията ще се насочат основно към домовете за възрастни хора, тъй като те са изключително сериозно рискова група“, посочи още министър Ангелов

посочи още министър Ангелов

През януари се очакват следващите пратки от ваксини до достигане на 62 хиляди дози.

Свързани публикации

None found