• 05.03.2024

(ВИДЕО) Премиерът Борисов пред ООН: Време е за действия, България ще изпълни своята част

 (ВИДЕО) Премиерът Борисов пред ООН: Време е за действия, България ще изпълни своята част

Снимка: Преслужба на МС

Време е за действия, България ще изпълни своята част. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на изказването си в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие, която се провежда в рамките на Общия дебат на Общото събрание на ООН, съобщиха от МС.

По думите му дневният ред, който заедно са начертали за устойчиво развитие до 2030 г., е особено важен за България като ключ за справяне с неравенствата и начин за постигането на проспериращо и мирно общество.

Тази година форумът и съпътстващите го събития се състоят изцяло онлайн заради пандемията от COVID-19. Пред световните лидери Борисов е подчертал, че още с приемането през 2015 г. на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, държавите членки поемат и дългосрочен ангажимент за постигането им.  Сред тях са изкореняването на бедността, икономическото развитие, намаляване на неравенствата, качествено образование, мир и справедливост.

„Остават ни само 10 години за изпълнението им и е необходима пълна мобилизация на международната общност“. 

посочи премиерът Бойко Борисов

Той акцентирал, че заради пандемията от COVID-19 се наблюдава изоставане в изпълнението на целите, като на преден план излизат изострените социални неравенства, бедността, сериозните последствия от промените на климата.

„Пандемията от COVID-19 ясно показа, че Дневният ред 2030 е по-важен от всякога. Обявеното Десетилетие на действието ще бъде и Десетилетие на възстановяването с фокус върху целите за развитие“.

отбеляза Борисов

Той бил категоричен, че пандемията е показала също, че нито една държава не може да се справи сама с последиците.

„Необходими са тясно сътрудничество и координирани действия. Всички ние трябва да изпълним своя дял от ангажиментите си при стриктното спазване на принципа “никой да не бъде изоставен” и с участието на заинтересованите страни“. 

заяви премиерът

По думите му ангажираността на неправителствения сектор, бизнеса, младежите, академичните среди, уязвимите групи и местното управление е ключова за постигането на начертаните 17 цели.

Премиерът припомнил, че тази година България представи първия си доброволен национален преглед на изпълнението на целите. Наред с постиженията били идентифицирани и някои предизвикателства пред постигането им.

„Необходимо е подобряване на качеството на образованието и здравеопазването“. 

подчерта министър прецедателят

Той постави акцент също върху необходимостта от надеждно прилагане на законодателството за опазване на природата.

„Планираме да изградим национален механизъм за координация на изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие с участието на правителството и широк кръг заинтересовани страни“.

допълни Борисов

Пред участниците в срещата премиерът изтъкна, че мотото на българския парламент “Съединението прави силата” е напълно валидно и по отношение на постигането на целите на ООН.

„България е готова да изпълни своята част. Време е за действия“.

каза още Борисов

В срещата на високо равнище с българския министър-председател участваха още 23-ма държавни и правителствени ръководители от страни като Австрия, Финландия, Норвегия, Словения, Аржентина, Перу, Ливан, Мароко, Република Южна Африка и други.

Свързани публикации

None found