• 13.04.2024

(ВИДЕО) Пандемията прекрати 200-годишна традиция

 (ВИДЕО)  Пандемията прекрати 200-годишна традиция

Снимка: kalofer.bg

Калоферският кмет Румен Стоянов ни посреща в дома си радушно, но видимо нещо му тежи на сърцето. „Специално за този празник, вижда ли сте, колко хора сме излизали, от тук. Беше страшна еуфория, не сам от тук”, спомня си за честването на празника при предишни години градоначалникът. Румен Стоянов говори за нощта пред Богоявление, когато домът му е пълен с всички, които влизат в ледените води на река Тунджа, предава NOVA.

„За жалост, тези архивни кадри от отминалата 2020-та година, ще ни топлят в началото на тази”, споделя с тъга той. Сега, обаче, реалността е друга. Хоро – нямало да има. И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание. Разтревожени са. По всичко си личи, че са разтревожени, защото този ден се очаква от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца започват да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора за емоционално притеснени”, твърди Стоянов.

твърди Стоянов

С мъка на сърцето калоферци молят хората да не идват на Йордановден, в града на Ботев. Само за тази година. Но, въпреки пандемията – църковен ритуал ще има.

Свързани публикации