• 24.04.2024

(ВИДЕО) Ловешкият митрополит Гавриил награди Борисов с ордена на Светите Новоселски мъченици

 (ВИДЕО) Ловешкият митрополит Гавриил награди Борисов с ордена на Светите Новоселски мъченици

Снимка: Пресслужба МС

Отличието бе връчено на премиера заради помощта на правителството за изграждането на новия катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и заради решението на Министерския съвет да не затваря българските православни храмове навръх светлите Великденски празници по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

„Решението за наградата е на епархийския съвет поради заслугите Ви за завършването на катедралния храм и беше взето още на 16 април т. г. Но поради пандемия не се осъществи. Радваме се, че днес дойдохте, защото трябва да изпълняваме решенията на епархията“ обърна се митрополит Гавриил към министър-председателя Бойко Борисов.

обърна се митрополит Гавриил към министър-председателя Бойко Борисов.

За изграждането на новия храм правителството осигури 828 000 лева. Средствата са превеждани на Светата митрополия в периода от 2014 г. до 2019 г.

„Вие устояхте на огромния натиск срещу Вас и не затворихте църквите нито за Цветница, нито за Великден, нито след това“, изтъкна Ловешкия митрополит при награждаването на премиера. Министър-председателят изрази дълбока благодарност заради направения жест и подчерта, че няма по-голяма награда от това Ловеч да има такава красива катедрала с впечатляващи стенописи.

Снимка: Катедрала „Св. Св. Кирил и Методий“

„Господ направи така, че не увредихме здравето на хората, благодаря на всички владици и свещеници“, каза още премиерът Борисов. Решението за изграждането на катедралния храм в Ловеч е взето през 2004 г. Той е окончателно завършен през миналата година. След катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ премиерът посети частното начално училище „Свети Седмочисленици“, където се преподават общообразователни предмети и вероучение. „Обучаваме децата в християнство, но ще трябва да се разширим“, посочи митрополит Гавриил. Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент да бъде оказана необходимата подкрепа от страна на правителството.

Свързани публикации