• 22.09.2023

(ВИДЕО) Извършени са арести на деветима участници в престъпната схема.

 (ВИДЕО) Извършени са арести на деветима участници в престъпната схема.

Снимка: пресцентър на МВР

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с изготвянето и разпространението на неистински банкноти и лични документи. Операцията е осъществена под ръководството на Специализираната прокуратура, при изключителното взаимодействие и координация с Европол и съдействие на агенти от „Сикрет сървиз“

Извършени са арести на деветима участници в престъпната схема. Операцията е проведена 28.01.2021г. на територията на Бургаска, Пловдивска, Пазарджишка и Шуменска област. Претърсени са 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс „Слънчев бряг“, в работен режим, е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти.

В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др. В жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни талони за правоуправление. Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката.

Неистинските лични документи са били подготвяни в две работилници в селища в Шуменско и Пловдивско. Иззетото количество възлиза на около 360 хил. долара и над 400 хил. евро, По първоначални данни, банкнотите са били пласирани на територията на страната ни, те са с много добро качество и с по-голяма защита. Разследването е започнало в началото на миналата година, след придобита информация за престъпната дейност.

В рамките на действията е установено, че участниците в престъпната схема са ползвали същото помещение, в което през 2018 г. бе разбита печатница за неистински банкноти и иззети всички машини и пособия за изработването им. Тогава бяха задържани и предадени на съд четирима души, част от които са сред задържаните вчера за същата престъпна дейност. Установено е, че групата е действала изключително предпазливо и при изградена строга йерархия. В хода на операцията са разкрити и още две работилници за изработване на неистински документи за самоличност – едната в Пловдивско, другата – в Шумен.Действията по разследването в рамките на образуваното досъдебно производство продължават под прякото ръководство на Специализираната прокуратура, възможно е да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица.

Свързани публикации

None found