• 25.05.2024

(ВИДЕО) Извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие от протестите

 (ВИДЕО) Извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие от протестите

Стоп кадър: youtube.com

Заседанието е насрочено за вторник от председателя на парламента Ива Митева заради записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести. Кадрите бяха показани за първи път след година в Народното събрание в петък.

Ива Митева посочва, че е изгледала кадрите с полицейското насилие с „възмущение, болка и тревога“. И споделя това не само като председател на парламента „но и като гражданин, жена и майка“. И поради тази причина, според нея, българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите, предаде БНР.

На извънредното заседание във вторник ще бъде изслушан служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той трябва да обясни какви действия е предприел, за да се установят лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. За разследване на отговорните се обявиха от „Има такъв народ“, „Демократична България“, БСП и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“. 

Единствено от ГЕРБ-СДС и ДПС нямат реакция по казуса. А евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов съобщи, че ще сезира Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. 

Свързани публикации

None found