• 30.11.2023

(ВИДЕО) Ива Митева-Рупчева е председателят на 45-ото Народно събрание

 (ВИДЕО) Ива Митева-Рупчева е председателят на 45-ото Народно събрание

Стоп кадър NOVA

Ива Митева Рупчева е новият председател на 45-ото Народно събрание събрание

Тя беше избрана със 160 гласа „За“, нито един „Против“ и 74 „въздържал се“ от гласувалите в пленарна зала. От дистанционно участващите в заседанието депутати трима души бяха „За“, а един гласува „въздържал се“.

Предложенията за председател бяха две. Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС и Рупчева от „Има такъв народ“. Кандидатурите се гласуваха по азбучен ред.

Тошко Йорданов посочи, че професионалният й стаж е започнал в Министерството на правосъдието, а от 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация – от държавен експерт до директор на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“. От 2007 г. активно е участвала в изработването на изборните закони.

От ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева за председател, а от „Има такъв народ“ направиха предложение – Ива Рупчева.

ГЕРБ ще се въздържи при гласуването на кандидатурите на другите политически сили за председател на парламента.

каза пред журналисти Десислава Атанасова

Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност.

заяви Митева след избирането си

„Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги“, каза още тя. Според нея, прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на Народното събрание.

Свързани публикации

None found