• 22.04.2024

(ВИДЕО) Защо все повече деца се разболяват от COVID-19

 (ВИДЕО) Защо все повече деца се разболяват от COVID-19

Снимка: pixabay

Ръст на болните от коронавирус деца отчитат здравните власти в последните две седмици. На фона на третата вълна у нас притеснително нарастват случаите на COVID-пневмонии сред малките, които трябва да бъдат лекувани в болница.

Според мен основната причина е точно британският щам. За него още при разпространението му във Великобритания стана известно, че засяга много по-често децата, отколкото щамът от Ухан.

коментира педиатърът и детски ревматолог в болница „Токуда“ д-р Калин Лисички пред NOVA, цитиран от Darik

Той информира, че най-малкото засегнато бебе от този щам е било на 40 дни.

То се оправи много бързо, за щастие, но колеги съобщават и за още по-малки деца, включително и за новородени. Трябва да отбележим, че макар този щам да засяга децата, той не протича по-тежко, отколкото предишният и децата са пощадени.

разясни педиатърът.

Детският ревматолог обясни, че най-тежкото и неприятно усложнение на коронавируса е мултисистемният възпалителен синдром.

Това е едно състояние, което се наблюдава поне две седмици, след като човек се е заразил с COVID-19. Казвам заразил, защото може изобщо да не е боледувал.

То протича с висока температура, кожни обриви, зачервени очи, гадене, повръщане, диария. Най-неприятното е, че дава сърдечно засягане.

каза д-р Лисички

Свързани публикации

None found