• 23.06.2024

(ВИДЕО) Вирусолог от БАН: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

 (ВИДЕО) Вирусолог от БАН: Sputnik V е първата работеща комбинирана ваксина

Снимка: SK-Farmacia

Има ли ефективност при ваксинирането с различни препарати при първа и втора доза?

Такова комбинирано приложение е добре познато. Вече имаме работеща комбинирана ваксина и това е руската Sputnik V, предаде dnes.bg. Двете дози при нея се прилагат с два различни аденовирусни вектора. Нямаме право на волна програма, когато става дума за здравето на хората. Нямаме получени данни за безопасност и ефективност на комбинирано използване. Текат проучвания на съвместно прилагане на Sputnik V и AstraZeneca. Проучва се комбинация на Pfizer и AstraZeneca. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на „България сутрин“.

Тя цитира Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който казва, че по изключение може да се комбинират Pfizer и Moderna в интервал от 4 седмици и дори да се комбинират РНК ваксина с Johnsons & Johnson.

Над 50% от българите все още се колебаят дали да се ваксинират срещу Ковид-19, а проф. Александрова е на мнение, че няма как да не разберем тези хора, защото става дума за нов вирус и нова ваксина.

Ваксината е единственият ни полезен ход, но е нормално изискванията и очакванията да бъдат много по-високи. Процентът на хората, които се колебаеха, беше много по-голям. Преди една година всички очаквахме ваксините с огромно нетърпение – като спасение. Когато обаче се появиха реално, изведнъж се оказа, че не сме чак толкова готови за тях.

обясни вирусологът

По думите на проф. Александрова не бива да се притесняваме от факта, че е променена част от листовката на AstraZeneca, както и от смененото търговско наименование на препарата.

На 29 март разбрахме, че не просто наименованието беше променено, но беше актуализирана и информацията. Стана ясно, че тази ваксина се свързва с поява на сериозни алергични реакции. Става дума за много редки събития, които ги има при всеки медицински продукт. Няма медицински продукт, който да е изцяло без странични ефекти. Самата ЕМА казва, че все още ползата е много по-голяма от риска. В същото време никой не си затваря очите пред тромбоемболичните събития.

заяви вирусологът пред Bulgaria ON AIR

Свързани публикации

None found