• 15.07.2024

(ВИДЕО) Борисов: Имаме фискален резерв от 8,5 милиарда лв., изговориха куп глупости

 (ВИДЕО) Борисов: Имаме фискален резерв от 8,5 милиарда лв., изговориха куп глупости

Снимка: МС

Премиерът инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция, през която вече ще преминава и азерски газ. Пред журналистите той обобщи изминалата година във финансов план. „Тази пандемия създаде изключително тежки условия за всички държави в ЕС, в света. С министър Ананиев направихме всичко възможно, за да балансираме – за бизнеса, за ваксините, да продължим с 10-15 и 30% повишаването на доходите“, каза Борисов.

„Една изключително тежка година си отиде. Само напомням, че февруари България имаше БВП 3.8 процента, огромен фискален резерв, бюджетен излишък и непрекъснато повишавахме доходите. За учителите – двойно, и за всички останали. Въпреки това с министър Ананиев направихме всичко възможно така да балансираме разходите, подпомагането на бизнеса, 300 и кусур милиона за ваксини, за хората за първа линия, да продължим с 10,15 и 30 % повишаване на доходите да върви“, каза още Борисов.

Той изрази надежда, че когато пандемията свърши, ще се види, че България е имала най-правилното управление на пандемията с баланс между здраве и финансово икономически мерки.

„България е с най-малкия дефицит в Европа. Някои имат по 10-11 нагоре процента. Как ще ги възстановяват си е тяхна работа. Ние нашите разчети сме ги направили и септември и октомври, ако това правителство е в управление и нашите експерти са там, за всичко сме си подготвили пари“.

подчерта премиерът Борисов

Министър-председателят заяви, че казва тези думи в отговор на всички разбирачи и критикари.

„Българите с такава радост изпратиха една болна година. Умряха хора, Бог да ги прости. Изговориха куп глупости за съжаление, но ние влизаме в тази година с най-ниския дълг. Дори да сме заедно с Естония по най-нисък дълг в Европа, с най-нския дефицит и някой да излезе и да говори, че сме безотговорни, че това било разсипничество. Просто толкова пък некомпетентност на едно място за съжаление не съм виждал“,.

изтъкна премиерът

Премиерът Бойко Борисов инспектира компресорна станция от интерконекторната връзка с Гърция, по която вече тече природен газ от Азербайджан.  Заедно с него са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, финансовият министър Кирил Ананиев, посланикът на Азербайджан н. пр. Наргиз Гурбанова и представители на „Бургаргаз“ и „Булгартрангаз“.

Борисов обясни, че от днес в България има пълна диверсификация (на енергийните доставки). От 31 декември 2020 г. България започва да получава природен газ от Азербайджан. Това става възможно съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR за срок от 25 години.

„Честита Нова година! Нека бъде здрава, успешна и да преборим пандемията“, каза Борисов в началото на първата си за 2021 г. инспекция. „Искам да покажа газовите връзки с Азербайджан. От вчера получаваме и азерски газ. От днес – пълна диверсификация. 400 милиона азерски газ ще минават през двете компресорни станции по интерконекторната връзка“. 

разкри премиерът

Премиерът заяви още, че се надява след изборите догодина за още количества газ от Азербайджан. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление, категоричен бе министър-председателят.  „Вече не е възможна студена зима като от времето, когато бях кмет на София“, изтъкна Борисов. 

Свързани публикации

None found