• 27.09.2022

(ВИДЕО)Роми в Бургас възродиха „крайбрежното пиратство“ което са практикували траките в Черно море

 (ВИДЕО)Роми в Бургас възродиха „крайбрежното пиратство“ което са практикували траките в Черно море

Колаж: BGReporter.info

Морето ни е „Черно“ заради пиратство във вековете

Инцидент с пиратство от 10 юни през нощта, когато хиляди спящи по крайбрежието на Бургас хора са събудени от мощни сирени, съответстващи по сигнал като опасност при атентат.

Безпрецедентен случай на опит на пирати да навлязат в територията на стратегическо за държавата пристанище, съобщава „Монитор“.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова издава заповед за незабавна проверка на плажната ивица в кв. „Победа“.

„Сирените завиха в точно 22.50 часа.“

разказват очевидци на събитията.

Сигналът за опасност в стратегическата зона е подаден още след като лодката е навлязла в територията на порта. Всички екипи, подчинени на дежурните от Трафик кулата по сигурността, са били включени в идентифицирането на обекта и залавянето на нарушителите.

Те са признали каква е била целта им. Пиратите от ромски произход са имали информация, че на кораба, на вахта, има само един човек, екипажът бил на брега. Смятали да окрадат каютите им.

Това не е единственият случай през последните 3 години, в който се правят опит да се промъкнат в плавателни съдове в пристанищната част на Бургас. По-рано крадците са успявали да качат дори и проститутки на борда.

Вчера проф. Нейкова е провела извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас“. Докладът е съдържал данни за незаконно разположени рибарски лодки и постройки върху плажовата ивица – изключителна държавна собственост.

Историческа справка

Стара снимка на Созопол. В дъното се вижда остров Св. Иван, „Пиратската република“ през 17-и век

Пиратството е традиционен поминък в Черно море. От дълбока древност мъже от кол и въже връхлитали търговските кораби.

Изпразвали товара и ги пращали на дъното. Затова водите на Евксински понт са наречени “черни”.

Опасният занаят тръгва от така нареченото “крайбрежно пиратство”. Разбойниците използвали плитчините, където засядали платноходите, и ги плячкосвали. По-късно измислили уникално зловещо хоро.

При буря наклаждали на брега огън и почвали да танцуват около него. Телата им пресичали светлината и откъм морето тя наподобявала фар.

Изпадналите в беда съдове се заблуждавали, потъвали в пясъка или се разбивали в скалите. Авторите на капана са хитроумните траки.

Топографска карта на пиратството по Българското черноморие. В “Летопись событий в Югозападной России в XVII веке” на Самоил Величко има сведения за погроми над Созопол, Варна, Балчик и други пристанища.

Свързани публикации

None found