• 22.09.2023

(ВИДЕО)Радев към ДБ: Като военен съм критичен към призивите ви да се разоръжим по време на война

 (ВИДЕО)Радев към ДБ: Като военен съм критичен към призивите ви да се разоръжим по време на война

Снимка: БТА

Точно в 10:00 ч. президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“ (ДБ) на „Дондуков“ 2. Срещата с шестата по големина парламентарна група (ПГ) е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

„Няма малки и големи партии в парламента, защото отговорността е обща. От последните избори българските граждани дадоха своя вот, така че не дадоха доверие на нито една политическа сила сама да управлява. Напротив, парламентът е фрагментиран и това прави усилията за излъчване на мнозинство един труден, но не невъзможен процес“, обърна се към ДБ Радев.

По думите на държавния глава пред парламента стоят и много важни задачи – освен съставянето на кабинет. 

„Следя със загриженост това, което се случва последните дни в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми отива в друга посока – нарастване на конфронтацията, противопоставяне, чертане на нови разделителни линии“, допълни президентът. 

„Вие, като формация с парламентарен опит и опит в управлението на страната как виждате шансовете за съставяне на правителството в рамките на този парламент, около какви принципи и позиции може да се консолидира едно работещо мнозинство. Това е много важно, защото страната е пред прага на различни кризи, на километри от нас бушува война. Какви мерки предлагате, така че страната да не се въвлече в пожара на войната. Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война, преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение. На какви планове и анализи почива тази ваша идея“, посочи още Радев.


Свързани публикации

None found