• 23.06.2024

(ВИДЕО)Борисов: Очаква ни трета вълна от COVID-19 и тежки рестрикции

 (ВИДЕО)Борисов: Очаква ни трета вълна от COVID-19 и тежки рестрикции

Снимка: МС

„Резултатите за тази седмица и няколко дни от блокадата са добри, но по нищо не показват, че пандемията в България ще приключи до Коледа. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на живо излъчване във Фейсбук след Европейския съвет в Брюксел.

„Коледа и Нова година да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора – така е в цяла Европа”.

призова премиерът

Според него излизане от пандемията се очаква в края на август или през октомври догодина, при условие че се ваксинира 70% от населението на Европа.

„Няма приказки за отваряне на Европа до март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции, заяви министър-председателят.

„Много гъвкаво и внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците. Радостна е новината, че всеки ден над 3 000 човека оздравяват. Това е оптимизъм, но трябва да сме много умерени“.

каза още той

„Всички са много притеснени от финансов-икономическите показатели, сиреч срива на БВП и на ЕС, и на европейските държави, и на САЩ. В същото време единствената държава, за която ЕЦБ дава своята прогноза за догодина – до 6 % БВП се оказва Китай. Оставям коментарите и разсъжденията на всеки един от нас. Докато БВП на САЩ и ЕС е минус 10 и минус 15 %. Затова поставихме въпроса и се разгледа за фискалните правила как ще текат в следващите месеци“, обясни той.

„Обсъдиха се всички въпроси по ваксините и благодарих на Фон дер Лайен, че ЕК задейства агенциите по лекарствата. Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините. Това е огромен труд, който извърши Урсула“.

каза още Борисов

„Първата ваксина, която е на минус 70 градуса, във всички големи градове вече сме подготвили: София, Пловдив, Варна, Бургас фризерите за съхраняване на ваксината. На 28-и, 29-и, когато дойдат, едновременно всички държави, ще имаме тази логистика веднага, включително ако дойдат и преди Нова година, да създадем организация за първите линии да се ваксинират“, уточни премиерът.

Според него бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите.

Свързани публикации