• 23.06.2024

Веселинов: Тези, които горяха маски, изгориха работата на хиляди хора

 Веселинов: Тези, които горяха маски, изгориха работата на хиляди хора

Снимка: BGReporter.info

Тези, които горяха преди месеци маски, дано са наясно, че изгориха работата на стотици хиляди хора. В навечерието на второ затваряне на държавата сме и имам лошото предчувствие, че същата липса на самодисциплина ще го направи не толкова ефективно, колкото очакват лекарите, които го инициират. Това написа във Фейсбук съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Единствено сигурно е, че ще платим висока икономическа цена, затова е добре всичко да бъде премислено в детайли, а не на едро. Затова има две важни неща, които се надявам НОЩ и икономическият екип на правителството да обмислят:

Да се прецизират обектите, подлежащи на затваряне. Не виждам особен смисъл например то да важи за нехранителните магазини. Ако съм решил да правя ремонт и ми трябва боя, ако е затворена кварталната железария, ще ида в хипермакета. Ако е затворен кварталния магазин за детски стоки и ми трябват памперси – пак в хипермаркета. Ако е затворен магазинът за техника, а ми се повреди тостера например – пак в хипермаркета. и т.н. Вместо да струпваме хора на едно място, нека въведем правила за брой клиенти съобразно площта на магазина и ще пощадим десетки хиляди работни места. Същото важи за сладкарниците и заведенията за бързо хранене, които могат да работят само от щанд – без да се допуска задържане на посетители.

До петък да се обяви ясен пакет мерки за подкрепа на потърпевшите (работещи и бизнес), които остават без доходи, а имат да плащат кредити, наеми, данъци, самоосигуряват се и т.н.

Без това усещането за лутане ще се засили, а готовността да се спазват мерките ще намалее. Накрая, тези които са саботирали най-много, ще обявят или, че мерките са закъснели, или че правителството се е провалило отново, или (ако все пак преборим епидемията), че КОВИД няма, а е измислица на медиите и световните господари…, завърши Веселинов.

Свързани публикации

None found