• 25.05.2024

Весела Лечева ще даде на прокурор Радостин Василев преди края на мандата ѝ

 Весела Лечева ще даде на прокурор Радостин Василев преди края на мандата ѝ

Похарчени са неправилно средства за близо 5 млн. лв по Младежките програми. За това алармира служебният министър на спорта Весела Лечева пред bTV. Министърът на младежта и спорта заяви, че средствата са похарчени по Младежките програми по време на управлението на предишния министър Радостин Василев, който по данни на Лечева подписал 38 договора с организации – едно от дружествата се отказало от проекта.

Лечева добави, че ще сигнализира прокуратурата в момент, в който е готова с всички проверки, като се надява това да стане до края на мандата й след няколко седмици.

Лечева коментира и темата със случая на натравяне в спортно училище в Пловдив.

„Да, това е много неприятен факт, ние сме в непрекъснат контакт с директора на училището, част от децата са под медицински контрол, други са със своите семейства. Сигнализирани са всички служби, след констатациите ще вземем своите решения. Когато обсъждахме проблемите по отношение на спортните училища, никой не засегна темата за храна, явно са намерили добри възможности, но за съжаление такива случаи се случват. Разбира се, че трябва да се намерят причините и всеки от виновните да понесе своите последствия“.

Спортният министър коментира и случващото се с комплекса „Червено знаме“.

„Това, което наследих от предишното министерство, да се възстанови спортното съоръжение, това е най-лесният начин да се налеят едни 50 млн. за ремонт – според мен могат да се похарчат по-ефективно за ново изграждане на съоръжението“.

Лечева разкри и за неправилно разходване на средства по Младежки програми по времето на предишния министър на спорта Радостин Василев. Той е подписал 38 договора с организации, които не разходили средствата правилно за посочените програми.

„Наем на зала за обучителен модул за два дни – 6800 наем за един ден, ще попитам търновци да ми посочат една зала, на която се правят семинари за такава цена. За един ден – 7400 лв, сами разбирате, че това не е сериозно. Подписът е на г-н Василев – за Велико Търново общата сума за концерта е 86 000 лв.

Изискала съм данни от всички организации за всички събития по своите планове, съвсем неочаквано тази организация подаде, че се отказва от тоя договор и се отказва от тези пари. Има няколко такива случаи, да ми представят график, за да бъдат проследени дали ще отговарят на тези мащаби. Има две организации с доста по-малка сума, но еднакви управителни тела“.

„Това говори за изключително неправилно разходване на средства по Младежките програми. Близо 1 400 000 лв ще бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта, очаква се в действителност да се променят правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и да отидат при младите хора. Тези 38 договора са подписани от Радостин Василев, в рамките на близо 5 млн. лв.

Второто дружество се е отказало от проекта. Ще сигнализирам в момент, в който съм готова с всички проверки, така че да ги предоставя на съответните органи, в рамките на моя мандат. Очаквам да има редовно правителство, България има нужда от силно и стабилно правителство. Аз няма да откажа да остана на поста, имам своята отговорност, ако се наложи, мога да продължа, но се надявам да има редовно правителство“, завърши тя. 

Свързани публикации

None found