• 25.05.2024

Васил Велев за скъпия ток: Цената на свободния пазар вече е рекордна – 482 лева за мегават час

 Васил Велев за скъпия ток: Цената на свободния пазар вече е рекордна – 482 лева за мегават час

Снимка: Архив

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна – 482 лева за мегават час. Това каза пред БНР Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно – 50 лева за мегават час, при условие че надвишението е 360 лева“, обясни той. 

„Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре“, прогнозира Васил Велев.

„Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини“, посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера. 

„За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи“, каза Васил Велев.

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

Свързани публикации

None found