• 21.06.2024

Ваксинирането стартира на 27 декември от София, Пловдив и Бургас

 Ваксинирането стартира на 27 декември от София, Пловдив и Бургас

Снимка: пресцентър, Министерски съвет

На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25-и вечерта или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София. Това заяви пред БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях“.

каза той

Доцент Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци.

„Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят“.

уточни той

По отношение на ваксината на „Модерна“ – тя се движи по стъпките на „БайонТех“, те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества.

Той изрази надежда не по-късно от февруари да има движение и на ваксината на „Астра Зенека“.

Досега всички ваксини са двудозови. Средно около месец е отстоянието между двете ваксини.

„Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва през цялото време и записва каква е била, плюс това има аларма -под и над влезе ли, хвърляме целия кашон. Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и той показва на Европейската комисия, на фирмата, къде е била доставена, в коя точка и че доставянето е приключило“.

обясни държавният здравен инспектор

Ваксинацията срещу COVID-19 у нас вероятно ще продължи през цялата 2021 г.

Според доц. Кунчев, десети месец сме с тази пандемия, и е нормално броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте.

„Само че е твърде дълъг периодът, ако започнем тоя стар спор – дайте всичко да оставим, да изградим колективен имунитет и това да ни спаси. Видя се, че това не работи. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали, каза го шведският крал, не беше добра идея да следваме този път“.

коментира той

Да, мерките са болезнени, толкова ни е писнало на всички, но те са необходими и се вижда, че работят, категоричен беше доцентът.

Доц. Кунчев заяви, че има хора, които съвсем съзнателно, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата. При приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете бройката на заразените ще скочи.

„Чак на 4000 не, но определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението“.

допълни доцентът

„Новият щам във Великобритания е много неприятен, по-лесно се предава, каза още доц. Кунчев.

„От откриването на COVID-19 има 400 малки промени във вируса, но те са маловажни, не променят характеристиката му. В тази мутация обаче има съществена промяна в проитеина на шипчетата, а той е отговорен за имунитета. Ако той се промени, това ще ни създаде големи проблеми. Засега е доказон, че тази промяна води до по-лесно предаване на вируса“.

обясни той

Свързани публикации

None found