• 17.07.2024

Ваксинациите тръгват днес, но само с „AstraZeneca“. За друга ваксина – чакате!

 Ваксинациите тръгват днес, но само с „AstraZeneca“. За друга ваксина – чакате!

Снимка: Ройтерс

От днес в 335 ваксинационни пункта из страната стартира имунизацията срещу COVID-19 на хората, които са се записали в електронния портал на здравното ни министерство – his.bg.

Заявилите желание за по-малко от седмица са общо 70 хиляди. От днес до неделя в графика за инжекция са 20 000. Над половината от регистриралите се са над 50 г, пише glas.bg

Имунизациите ще е с наличния препарат на „АстраЗенека“, като с РНК ваксини ще бъдат имунизирани eдинствено обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза.

Разпределението на препаратите в страната е на база желаещите. Ако в електронния регистър има направена заявка за определен вид ваксина, но тя не е налична към момента, хората могат да си поставят наличната или да изчакат по-късна дата, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

От доставените количества ваксини през тази седмица 25 000 дози от препарата на „АстраЗенека“ са разпределени за личните лекари в страната.

От РЗИ-София настояват всички, които са се регистрирали, да спазват часа си за посещение, за да няма струпване пред кабинетите.

До 17 часа в „Пирогов“ ще бъдат поставяни ваксини на всички записали се, като за целта има обособени 5 ваксинационни зони.

Свързани публикации