• 25.05.2024

Българското посолство в Израел призова да не се пътува до там в следващите десет дни

 Българското посолство в Израел призова да не се пътува до там в следващите десет дни

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до там поне в следващите десетина дни, докато се види как ще се развие войната. Няма планиран нов правителствен полет за евакуация на български граждани, защото няма такава необходимост към момента, съобщи за БНТ Славена Гергова, посланик на Република България в Държавата Израел.

„Към момента възможностите за напускане на Израел както за напускане на българските граждани, така и за останалите чуждестранни граждани са две. Едната е през летище Бен Гурион в Тел Авив. То продължава да работи, макар и с ограничен брой полети. Има компании, които преустановиха да летят от и до Израел. Има и компании, които увеличиха броя на полетите си, за да могат да дадат възможност от една страна на чужди граждани да напуснат Израел и от друга – на израелски граждани, които се намират в чужбина да се върнат в родината. Вторият начин за напускане на страната е от пристанището в Хайфа. Там има работеща ферибот линия, която е по направление Хайфа – Ларнака (Кипър)“, обясни Гергова.

Посланик Славена Гергова предупреди, че има много спекулации по въпроса кои български граждани могат да се евакуират.

„Няма разделение между гражданите на такива с двойно гражданство и на такива само с българско. Българските граждани са такива за българската държава, независимо дали имат и друго гражданство. Начинът, по който се опитваме да приоритизираме гражданите е въз основа на това дали са краткосрочно или дългосрочно пребиваващи. Причината е, че хората дошли за по-кратък период имат ограничен бюджет, пари за нощувки в хотел и изхранване например за определен брой дни, имат медицинска застраховка само за определен период. Тези хора са приоритет, те няма къде да останат в Израел. Втората група хора са постоянно пребиваващите в Израел. Те имат дом, работа и тяхната евакуация няма същата спешност като на краткосрочно бребиваващите“, допълни тя.

Посланик Славена Гергова обясни, че не е започнала евакуация на постоянно пребиваващите от нито една нация на Европейския съюз. Тя обаче призова дългосрочнопребиваващите българи в Израел да се регистрират и да изпратят данните си на посолството, за да има реална представа колко са сънародниците ни там.

Свързани публикации

None found