• 03.06.2023

Българското вино е сред най-добрите в света

 Българското вино е сред най-добрите в света

Снимка: BGReporter.info

Много историци считат Тракийската низина в България за един от най-старите райони за производство на вино в света. Археологически доказателства сочат, че вино е правено преди 7 000 години от членове на култа към Дионис, гръцкия бог на виното.

Тук в България имаме низини с мек климат, хълмове и морско влияние, които осигуряват перфектна среда за отглеждане на хубаво грозде. Добре известно е, че хубавото вино се прави от хубаво грозде, точно заради това българското вино е сред най-хубавите в света.

Производство и износ на българското вино през социализма

Идеята за износ или изобщо бутилирано вино в България била сравнително нова. До 1944г. в България нямало сериозна винарска индустрия, а до 1878 година Османската империя възпирала всякаква търговия с вино.

През социализма, винопроизводството в България е национализирано и се управлява от Винпром.

Гроздето идва от колективно управлявани лозя. Засадени са международните сортове Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан и Шардоне и сега представляват около 70% от насажденията.

Виното се произвежда в 18 кооперативни винарни в цялата страна. Цените също се определят от Винпром, а износа от дъщерна агенция Винимпекс.

В този период около 90% от виното отивало към огромния пазар на непретенциозния Съветски съюз, като винопроизводството започва да се концентрира предимно върху количеството.

Различни български вина се появяват в Япония, Австралия, Великобритания, Канада и други страни, но всички те се произвеждат и доставят от Винпром.

Създава се Българското вино Тракия, което се отличава с високо качество и ниска цена на пазара в САЩ, пише The Washington Post.

Всяка бутилка вино струвала около 2,50 долара, а качеството било оценявано като за бутилка от 20 долара.

Също така, през 1982г. The Washington Post споменава, че България е третият най-голям износител на бутилирано вино в света.

Други източници ни поставят на 2-ро място като най-голям производител на вино през 80-те години на миналия век.

Свързани публикации

None found