• 25.05.2024

Българската железопътна мрежа е 75% електрифицирана, заяви министър Христо Алексиев

 Българската железопътна мрежа е 75% електрифицирана, заяви министър Христо Алексиев

Снимка: BGReporter.info

Към момента българската железопътна мрежа е 75% електрифицирана. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на участието си в парламентарния контрол.

„Само за последните пет години се отчита ръст от 5% на електрифицираните железопътни линии, което ни поставя на едно от първите места в Европейския съюз по отношение на електрификацията“, каза още Алексиев. Той посочи, че страната ни може да достигне до 90% през следващите десет години, каквато е и тенденцията според Европейската зелена сделка, съобщи БТА.

Отговорът на министър Алексиев бе на въпрос на народния представител от ДПС Джевдет Чакъров, който поиска информация за това дали се предвижда електрификация на отсечката Самуил – Силистра, както и в какво обозримо бъдеще би могло да се осъществи подобен проект.

„Обсъждахме и сме преценили, че трябва да се случи. В момента се прави заданието на предпроектни проучвания за електрификация и модернизация на участъка Самуил – Силистра, както и за мост над Дунав край Силистра. Изготвят се съответните задания“, уточни Христо Алексиев.

Свързани публикации

None found