• 17.07.2024

България ще ваксинира с „АстраЗенека“ и възрастни пациенти над 55 години и над 65 години

 България ще  ваксинира с „АстраЗенека“ и  възрастни пациенти над 55 години и над 65 години

Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма „Региони в растеж“.

Началото беше дадено в град Бяла, Русенско. Там проектът предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда. Ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

„Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на „АстраЗенека“ и на възрастни пациенти над 55 години и над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейката агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати“, отбеляза министърът.

По думите му, в 4-тата фаза на ваксинирането ще бъдат обхванати хората с хронични заболявания, както и тези над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или с мобилни екипи.

Ще бъде проведена среща с ЦИК, за да се уточни каква е бройката на желаещите участници в изборни комисии да се ваксинират.

„Не обмисляме възможност за влизане с антигенен тест или тестване на границите, това не дава сигурността, от която имат нужда границите и институциите. За скрининг се използва, но не и за диагностициране“, заяви министър Ангелов.

Свързани публикации

None found