• 17.04.2024

България придоби 20% от акциите на терминала за втечнен газ край Александруполис

 България придоби 20% от акциите на терминала за втечнен газ край Александруполис

Снимка: Фейсбук

Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по подписване на договора, с който официално „Булгартрансгаз“ придоби 20% от акциите на строящия се терминал за втечнен природен газ край Александруполис. В Атина пред гръцкия си колега Кириякос Мицотакис Борисов отбеляза, че „Днес се пише история“

Подписаното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат от различни източници, включително от Съединените щати, Катар и Израел. Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. 

В кратката си реч на церемонията Борисов отбеляза, че газовата карта вече е променена.

„Потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг – само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България. Обърнахме реверсите: С колегите от Гърция с много воля, с много съпротива, защото ако погледнете картата, ние обърнахме посоката. Когато се обръща посока, винаги е трудно, винаги предизвиква бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на Еврозоната, така че гръцките фирми-инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“.

каза премиерът на България Бойко Борисов

Съоръжението край Александруполис е планирано да се въведе в експлоатация в края на 2022-ра година. Проектът е част от цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, който предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура, да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

В рамките на срещата си с гръцкия му колега, премиерът Борисов е поставил въпроса за облекчаване на движението между двете страни в условията на коронавируса. Борисов смята за важно да се възстанови работата на възможно най-голям брой гранични пунктове, както и бързото изграждане на пункта „Рудозем – Ксанти“.

Снимка: Фейсбук

В изказването си, излъчено на живо във Фейсбук, Борисов подчерта, че подписването на споразумението ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат от различни източници, включително и от САЩ, Катар и Израел.

„Днес правим история“, отбеляза  Борисов пред Мицотакис, преди официалната церемония, на която присъства и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. 

В краткото си приветствие премиерът ни каза, че „не само че Гърция и България стават огромен енергиен хъб, днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света и възможност всички да се диверсифицират“.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г., посочват от правителствената пресслужба.

Свързани публикации