• 20.07.2024

България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

 България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

Снимка: www.wikiwand.com

В телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, министър-председателят Бойко Борисов е заявил, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на западната ни съседкаи и е изразил увереност, че двете страни ще останат ангажирани с изпълнението на подписания през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Във фокуса на разговора  е бил Берлинският процес и организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои през ноември.

Двамата са обсъдили също така сътрудничеството между София и Скопие в контекста на борбата с пандемията от COVID-19, съобщава правителствената информационна служба.

„Чрез отворен процес на сътрудничество ние показахме, че можем да преодолеем въпросите от миналото и да се обединим около това, което е общо за бъдещето на Македония и България, което повишава сътрудничеството, партньорството и взаимното доверие“.

каза по-рано Зоран Заев

Думите са част от интервю на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев за сайта „Локално“, цитирано от МИА и БТА. В него Заев коментира, че Гоце Делчев не може да ни раздели, тъй като той се е „борил за прогресивни идеи, които обединяват хората“.

Заев посочва, че отношенията с България се базират на подписания между двете страни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е добра отправна точка за затваряне на всички отворени въпроси.

„Аз съм уверен, че има шанс за разрешаване на всеки отворен въпрос, дори и във връзка с Гоце Делчев – по начин, който да направи и двете страни щастливи. В памет на Гоце Делчев и в памет на неговите велики идеи, аз съм сигурен, че македонският и българският народ, двете страни ще следват пътя, който води напред и който е вече ясно очертан с Договора и с евроатлантическия процес“.

каза още Заев

Запитан как си представя Северна Македония през 2024 г., след края на неговия мандат, Заев подчертава, че мисията на неговия мандат е „пълна трансформация и европеизация на Северна Македония“. Според Заев по време на неговия мандат страната ще се промени към добро, институциите ще станат по-ефективни, икономиката ще отбележи напредък, а европейските стандарти ще бъдат приложени и в Северна Македония.

Свързани публикации