• 23.06.2024

България няма официална позиция относно конфликта между Франция и турския президент

 България няма официална позиция относно конфликта между Франция и турския президент

Снимка: БНР

Премиерът Борисов не зае ясна и категорична позиция по отношение на разразилия се конфликт между Франция и турския президент Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон предизвика гнева на страните с мюсюлманско население, след като обеща да се бори с „ислямисткия сепаратизъм“ и защити правото на публикуване на религиозни карикатури. В много мюсюлмански страни, в това число и в Турция, френските марки бяха бойкотирани. Последваха и редица протести. Поводът за речта на Макрон беше обезглавяването на гимназиален учител от чеченски терорист заради показването на карикатури на Мохамед по време на урок за свободата на словото.

Според френския президент ислямистите са създали „паралелна култура“ във Франция, която отхвърля френските ценности, обичаи и закони, цитира Медиапул. В петък карикатурите, довели до убийството на учителя, бяха прожектирани върху правителствени сгради във френската столица. Междувременно Макрон подготвя нов законопроект за борба с „ислямисткия сепаратиъм“.

Турският президент Реджеп Ердоган застана начело на атаката срещу Макрон и заяви, че Франция провежда антиислямска програма.

Европейските лидери се обединиха в подкрепата си за Макрон. Жозеп Борел заяви, че коментарите на Ердоган са неприемливи и призова Турция да спре конфронтацията. Българският премиер призова от страницата си във фейсбук френският и турският президенти да търсят диалога, а не конфронтацията. Според него се заформя „излишен“ проблем. Той е единственият европейски лидер, който не изрази ясна позиция и подкрепа за общите европейски ценности.

Свързани публикации

None found