• 13.04.2024

България не одобрява преговорната рамка за Северна Македония

 България не одобрява преговорната рамка за Северна Македония

Снимка: www.wikiwand.com

На този етап от преговорите за влизане в ЕС, Република Северна Македония няма да получи одобрение от наша страна. Това заяви днес външният ни министър Екатерина Захариева. Според македонския й колега обаче има напредък в преговорите.

На 10 ноември предстои да се състои заседание на Съвета по „Общи въпроси“, когато се очаква преговорната рамка да получи одобрение. България ще настоява изискванията й да бъдат заложени в нея и е вероятно да блокира приемането на Северна Македония в ЕС, цитира дипломатически източници онлайн изданието Медиапул. Има вероятност също провеждането на междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония да не получи съгласие от българска страна.

По думите на Захариева, екипи на двете външни министерства преговарят интензивно, за да решат конфликтните въпроси. Скопие е готово да подпише анекс към Договора за добросъседство с България от 2017 г., с което да потвърди, че няма териториални претенции към страната ни и няма да се меси във вътрешната й политика.

От страна на София още веднъж беше подчертано, че тиражираните в македонската преса спекулации по отношение правото на самоопределение на Северна Македония не са верни, както й искането от българска страна за промени в конституцията й.

Разяснителен меморандум е изпратен до страните членове на Съюза, но засега България не среща подкрепа за изискванията си към Скопие. Освен по историческите въпроси, страната ни има претенции за формулировката на езика на съседната република – той да бъде „официален език на Република Северна Македония“, вместо македонски.

Любопитно е защо в преговорния процес участие не взема Гърция, по чието настояване бе променено името на югозападната ни съседка и с която Северна Македония има също исторически спорове.

Свързани публикации