• 13.04.2024

България настоява ЕС да облекчи процедурите при борбата с АЧС

 България настоява ЕС да облекчи процедурите при борбата с АЧС

Снимка: BGReporter.info

България настоява Европейският съюз да облекчи административните процедури при борбата с африканската чума по свинете.

По време на видеоконференция на европейските министри на земеделието министър Десислава Танева е предложила облекчаване на забраните за търговия с животни за стопанствата, които спазват мерки за биосигурност.

Тази година България отчита двоен спад в разпространението на африканската чума по свинете в сравнение с 2019 г., е обявила пред колегите си министри Десислава Танева и се е присъединила към искането на Чехия и Полша за намаляване на административната тежест, свързана с мерките и с възстановяването на разходите, които страните-членки правят за борба със заразата.

Стопанствата, които са в инфектираната зона, но с гарантирана биосигурност да не попадат в общата забрана за движение на стоки и животни е поискала Танева.

Тя е предложила още държавите-членки да могат да прилагат само частично метода стемпингаут, което означава при установяване на болно животно, то да бъде унищожавано заедно с животните, които са контактни с него само в конкретния обор.

Това ще доведе до унищожаването на по-малко животни в сравнение с досегашния метод на работа на ветеринарните власти.

Не за пръв път страната ни настоява ЕС да ревизира подхода си за борба със заболяването африканска чума по свинете.

Заради заразата миналата година в индустриалните свинеферми у нас бяха избити над 100 хиляди животни, а частните стопани трябваше преждевременно да заколят прасетата в задните си дворове.

Свързани публикации

None found