• 25.05.2024

България е осма по инфлация в ЕС

 България е осма по инфлация в ЕС

България е на осмо място по инфлация в рамките на ЕС, но в световен мащаб се класира доста по-назад – на 60-о място. Това показват данните на Евростат за октомври и проучването Economic Experts Survey на немския институт IFO.

Данните на Евростат за октомври показват, че в 4 страни членки годишната инфлация през октомври надхвърля 20%. На първо място е Естония с 22,5%, следвана от Литва с 22,1%, Унгария с 21,9% и Латвия с 21,7%.

Следват Нидерландия, Полша и Чехия, а България е на осмо място. Евростат обаче взема предвид хармонизирания индекс на нарастването на цените, а за октомври на годишна база той беше 14,8%. Според НСИ годишната инфлация за октомври е 17,6% и за първи път от година намалява в сравнение с предходния месец.

Междувременно в съобщението си за потвърждаване на кредитния рейтинг на България от събота Fitch ratings прогнозира, че България няма да може да влезе в еврозоната през 2024 г. именно заради инфлацията. Тя трябва да е по-ниска или равна на инфлацията в трите най-добре представящи се страни в еврозоната. За октомври средната инфлация за тях е 7,2%.

Изследването Economic Experts Survey на немския институт IFO поставя България на 60-о място в света, като данните са за септември. Челните места в световната класация са окупирани от държави в Африка и Латинска Америка. В Зимбабве например има 280% инфлация, в Ливан е 162%, във Венецуела е 157%.

От страните в Европа, които не са членки на ЕС, висока инфлация има в Молдова – 34%, следвана от Украйна с 24,6%. В съседна Турция обаче е 83,5%. 

Свързани публикации

None found