• 05.10.2022

Бум на кърлежи: Лесен начин да ги прогоним от градината

 Бум на кърлежи: Лесен начин да ги прогоним от градината

Известно е, че през този сезон кърлежите са една от основните заплахи за хората. Те са разпространители на опасни за хората и животните инфекции. През топлите месеци всеки, който има градина, прекарва голяма част от свободното си време в нея.

В случая освен стандартните превантивни мерки може да се засадят и някои растения, които с аромата си отблъскват кърлежите, пише actualno.com.

ВратигаРастението предпазва от кърлежи благодарение на миризмата си, която не се харесва на членестоногите. Ароматът му наподобява този на камфора. Обикновената вратига расте добре в богата на хранителни вещества глинеста почва. Тя обича слънцето.

Коча билка Друг представител на флората, чиято миризма е приятна за котките, а за кърлежите е отблъскваща, е кочата билка. Това растение не се нуждае от специални грижи и дори начинаещ градинар ще се справи с отглеждането му. То цъфти от юли до септември.

Лавандулa Лавандулата съдържа етерично масло със съединения, които кърлежите не понасят. Също така тя отблъсква комарите с аромата си.

Далматинска лайка Далматинската лайка съдържа вещества, които са токсични за кърлежите. В допълнение към полезните си свойства, растението има красив външен вид. Тя ще краси градината ви с цветовете си от юни до август.

Розмарин Розмаринът е известен със своите лечебни свойства. Той също така отблъсква кърлежите. Тази билка не издържа на ниски температури. Препоръчително е да се отглежда в саксия на слънце.

Свързани публикации

None found