• 25.05.2024

Бум на варицела у нас

 Бум на варицела у нас

Рязък скок в броя на случаите на варицела у нас отчитат здравните власти. Само за последната седмица заразените са повече от 1000. Скокът на инфектираните е отчетен и в София. 

Според д-р Калин Лисички данните не са тревожни. Преди началото на COVID пандемията у нас годишно се отчитали около 20 000 случая на заразени с варицела

Лекарите посочват, че скокът на случаите е типичен за сезона. Според тях високият брой заразени в момента не е пик, а по-скоро връщане на нивата на заболеваемост отпреди пандемията от коронавирус.

Превенцията е трудна, защото варицелата е изключително заразно заболяване. От 10 контактни деца, които не са боледували от варицела, 9 ще се разболеят”. 

обясни д-р Лисички по NOVA.

Децата са заразни 24 до 48 часа преди да имат симптоми, посочи още той. Сред първите симптоми са обрив и температура. Обичайното за варицелата е, че тя е по-честа през студените месеци.

Има и ваксина срещу заразата. “Изключително добре се понася и е полезна както по отношение на хоспитализациите, така и на смъртността при децата”, каза д-р Лисички.

Свързани публикации

None found