• 25.05.2024

„Булгаргаз“ завежда дело срещу „Топлофикация София“ за 54 млн. лева

 „Булгаргаз“  завежда дело срещу „Топлофикация София“ за 54 млн. лева

Снимка: BGReporter.info

„Булгаргаз“ е завел поредно дело срещу „Топлофикация София“, като този път искът е за 54 милиона лева.

За БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов каза, че в момента просрочените задължения на столичното дружество за природен газ са 105 милиона.

Причината за новото дело на „Булгаргаз срещу „Топлофикация“-София.

„Е, че те не платиха дълга по старото дело“, казва изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов и допълва:

„Булгаргаз“ заведе дело през юли месец за 71 милиона лева. Те изплатиха  36 милиона лева, останаха 35 милиона лева, които трябваше да изплатят до седми септември. Получихме писмо от „Топлофикация София“, с което те поемат твърдия ангажимент да се разплатят до 17 септември.

Това писмо беше изпратено до абсолютно  всички отговорни институции – премиер, Столичен общински съвет, до всички държавни институции. След това постъпиха плащания до 10 милиона, но в крайна сметка те не се изплатиха и „Булгаргаз“ беше принуден отново да заведе дело, този път за 54 милиона лева, тъй като старото дело още определението на съда не е влязло в сила и ние не можем остатъка от дълга да го включим в новото дело“.

Целта на делото:

„Да се осигурят паричните потоци на „Булгаргаз“, за да може да се обезпечат доставките, да се заплатят авансово на руския и на азерския доставчик. Влизаме в есенно-зимният сезон. Ние сме длъжни да предприемем действия за събиране на вземанията, включително и чрез запор на сметки“, посочва изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Свързани публикации