• 24.04.2024

Борисов разпитан от прокуратурата заради публикациите за къща в Барселона

 Борисов разпитан от прокуратурата заради публикациите за къща в Барселона

Снимка: Пресслужба МС

Премиерът Бойко Борисов е бил на разпит в прокуратурата заради публикации, че е свързан с покупка на луксозна къща в Барселона. Това става ясно от отговори на държавното обвинение на въпроси на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), качени на сайта на Европейския парламент. Въпросът дали прокуратурата работи по този казус е един от 29-те, които от ЛИБЕ изпратиха до главния прокурор Иван Гешев.

Проверката е образувана след като испанският вестник „Ел Периодико“ публикува обширно разследване  за къщата в Барселона. На 4 март наблюдаващият прокурор е поискал допълнителна информация от испанските власти и му е било отговорено, че разследването се води от каталунската полиция и специален прокурор. Данни за самото разследване все още не са предоставени. Затова и заради продължаващите одитни проверки у нас, проверката продължава,  става ясно от отговора на държавното обвинение до ЛИБЕ.

 Иван Гешев се  съгласява с евродепутатите, че върховенството на закона у нас е застрашено, но сочи като мишена прокуратурата, атакувана от разследвани лица с финансови и политически лостове. 

Обвинител номер едно ги информира за прокурорското съвещание в Бояна, завършило с декларация в защита независимостта на прокуратурата. Разказва и за разследванията срещу доскоро недосегаеми бизнесмени и за делата срещу представители на властта.

Разгласяването на доказателства от досъдебни производства е обяснено с високия медиен и обществен интерес.

„Противодействието на престъпността през последните 2 години е безпрецедентно след 1989 година“, пише главният прокурор до евродепутатите. Въпросите бяха изпратени във връзка с предстоящия дебат за България в Европарламента в понеделник.

Свързани публикации

None found