• 26.09.2023

Борисов поиска извънредно заседание на НС: Радев ще си мечтае за времената, когато аз бях премиер

 Борисов поиска извънредно заседание на НС: Радев ще си мечтае за времената, когато аз бях премиер

Снимка: МС

От ГЕРБ дадоха пресконференция в централата на партията по повод кризата в енергетиката и високата цена на газа.

,,На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта“, заяви в началото бившият министър на икономиката Теменужка Петкова.

На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта – над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н. Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект, коментира Петкова.

,Ще видим кой какво направи през последните осем месеца, два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат  ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ. Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30 процента по евтин от този в европейските хъбове“, уточни още Теменужка Петкова.

Първо трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените. Заедно с Европейската комисия предоговорихме договора с над 50% и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в региона България защити Украйна и спря изпълнението на „Южен поток“, казвам го за колегите вдясно, които са вече вляво, тогава натовска Турция и натовска Гърция приеха руската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент. Заради солидарността ни с Украйна България загуби всичко, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Той припомни, че тогава успял да убеди ЕК за газовия хъб „Балкан“, след което се построил газопровод, подменени били руските тръби с американците и сега работят на пълни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите действия.

Бившият премиер апелира за свикване на извънредно заседание на парламента, за да бъде отменен мораториумът върху цените на тока и парното и да бъде компенсиран справедливо бизнесът.

,,Радев е такъв популист, че може да каже всичко, ще дойде време да мечтае за времената, в които аз бях премиер, той беше президент. Това всичко се трупа на неговата сметка. Като станем президентска република, тогава ще е важно какво казва този орган. Сега има премиер, министри на енергетиката, съветници. На мен ми правиха февруарски протест за цената на тока с 12 на сто, а сега? Сега скача в пъти токът, но нищо“, припомни Борисов.

162-ма българи са починали днес. Пълен хаос е с ваксините, с имунизацията на деца. Всяване на паника ли е, когато кажеш как е в Германия и Франция. Вместо да се занимават с безобразията на Кацаров, те се занимаваха с мен, като лидер на политическа партия. Какво да ми направи прокуратурата. С кое съм всял паника?! С това, че казах, че са удължили срока на ваксините ли? Кое не е истина?, попита реторично Борисов по повод излязлото съобщение, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по сигнала, че Борисов е всявал паника.

Свързани публикации

None found