• 05.03.2024

Борисов иска ясни описания на изискванията за носене на маски

 Борисов иска ясни описания на изискванията за носене на маски

Снимка: BGReporter.info

Очаква се заповедта на министъра на здравеопазването, с която от утре носенето на предпазни маски ще стане задължително и на открито. Какви обаче да бъдат точните изисквания в тази заповед нареди по-рано днес премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че маските трябва да бъдат задължителни, само когато има струпване на хора на едно място, но не и когато човек е сам на улицата или се разхожда в парка. 

„Трябва много точно да се опише, много точно да се обясни на хората, че, когато си върви сам по улицата, когато си кара колелото или когато е в парка, когато е на открито, когато няма струпване на хора, не е необходимо да носи маска. Ако иска, по негово желание, да я носи, но ние не го задължаваме. Там, където има струпване на хора, там, където е доказано, че слюнка или какъвто и да е секрет близо девет часа може да ти стои на кожата и ако през това време го пипнеш да те зарази, съответно, изисквайте да се носи маска. Много ясно, с много обяснения, с много примери.“

заяви премиерът Борисов

Там, където има струпване на хора и опасност от заразяване с коронавирус, маските трябва да са задължителни, смята Борисов. 

Правителството отпусна и близо 5 милиона лева за закупуването на медикамента „Ремдисивир“, за да се осигури необходимото количество до края на годината . 

Свързани публикации