• 23.06.2024

Богоявленското хоро в Тунджа

 Богоявленското хоро в Тунджа

Снимка: kalofer.bg

Традиционното мъжко хоро по случай Богоявление в река Тунджа в Калофер се проведе тази сутрин, въпреки предварителните анонси, че ще бъде отменено заради противоепидемичните мерки.

Мъже в народни носии се събраха рано сутринта, проведоха и шествие до реката, предвождани от гайдар и тъпанджия.

„Традиция е, стараем се да я поддържаме…Всички участваме от деца. За мен и за сина ми, който е там, ще се състои, както досега.

Хубавото му е всичко това, което виждате – традицията, хората събрани, задружни. Калоферци са задружни“, сподели участник в хорото пред БНР.

В Калофер вече беше хвърлен и богоявленският кръст, а мъж от хорото успя да го хване.

Танцът в река Тунджа  е огласяван от традиционните песни, той продължава и след 8 часа, а около моста, където е всяка година се провежда богоявленският ритуал, има много хора. Сред тях и дошли от други региони на страната.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в Богоявленския ритуал в Кърджали. Той ще се извърши от пловдивския митрополит Николай в средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“. И тази година хвърлянето на кръста ще бъде на две места, съобщи отец Николай Величков:

„Пригодили сме специално съоръжение – басейн, за по-малките, защото трябва да бъдем отговорни и не можем да ги пуснем да скочат в дълбоките води на р. Арда“.

Свързани публикации