• 25.05.2024

Богдан Кирилов: В края на миналата седмица бяха доставени адаптирани ваксини за Омикрон

 Богдан Кирилов: В края на миналата седмица бяха доставени адаптирани ваксини за Омикрон

В края на миналата седмица у нас вече бяха доставени 290 хил. адаптирани ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от ваксината на Moderna. Клиничните програми на отделните производители включват различни групи участници. Към момента оценените данни от Европейската агенция по лекарствата са за лица, на които е поставен допълнителен бустер, а също и на такива със завършена първична ваксинация. Все още се очакват резултатите за третата група – първична ваксинация. Това каза за Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Новата адаптирана ваксина включва както оригиналния вариант на Ковид-19, така и подварианта Омикрон. Няма разлика по отношение на броя на дозите от ваксината на Pfizer – 6. Той може да бъде съобразен и с броя на желаещите, тъй като в целия ЕС се формира сериозен излишък от дози“, каза още Богдан Кирилов.

Кирилов подчерта, че към момента адаптираната ваксина е препоръчително да бъде поставяна единствено на лица над 12-годишна възраст.

„Общият брой на поставените ваксини срещу Ковид-19 в страната е над 4,5 млн.дози. Във възрастовата група от 5-11 години ваксинираните лица са 2 146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с поставен бустер“, коментира Богдан Кирилов.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата констатира, че у нас са ваксинирани едва 2 млн. души. Техният брой е равносилен на количествата адаптирани ваксини, които страната очаква до края на годината.

„Всички, които са получили първична ваксинация и имат желание да им бъде поставена бустерна доза от адаптираните, ще могат да се възползват.

„Очаквам през следващите седмици да има по-голям интерес заради пристигането на адаптираните ваксини“, изрази надежда той. Към момента 65 хил. души са си поставили втора бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19. Европейската агенция по лекарствата препоръча и ЕК разреши 8 лекарствени продукта. Една част от тях са налични и се използват в страната. На този етап има 2 продукта в таблетна форма, един от които вече има разрешение за употреба. Производителят все още се договаря с държавите членки, заради което лекарството не е налично в голяма част от страните. Това са продукти по лекарство предписание, за тях е необходим сериозен медицински преглед“, заяви Богдан Кирилов.

Свързани публикации

None found