• 17.07.2024

Близо 50 членове и симпатизанти на ГЕРБ дариха кръвна плазма

 Близо 50 членове и симпатизанти на ГЕРБ дариха кръвна плазма
Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да тежат над 50 килограма

Близо 50 членове и симпатизанти на ГЕРБ са дарили кръвна плазма. Те се
включиха в кампанията на ГЕРБ, с която в понеделник партията призова свои членове, които са преболедували COVID-19, да бъдат съпричастни и да подпомогнат лечението на други болни като дарят плазма. Част от дарителите са станали донори на антитела дори преди старта на кампанията когато са разбрали, че отговарят на изискванията за даряване.

Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да тежат над 50 килограма. Даряването може да стане след като са минали най-малко 40 дни след последния им отрицателен PCR-тест и здравословното им състояние не изисква прием на лекарства.

От ГЕРБ припомнят, че ще окажат пълно съдействие на всеки потенциален
дарител, както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела,

така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма.

Лекарите са категорични, че плазмата на хора, които са преболедували Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу коронавируса. Те се изключително ценни, защото се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували Covid-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържа тяхната плазма.

Свързани публикации