• 19.05.2024

Бизнес и синдикати: Мерките срещу коронакризата закъсняха

 Бизнес и синдикати: Мерките срещу коронакризата закъсняха

Снимка: БТА

Правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата с COVID-19. Това заявиха в студиото на „Здравей, България“ представители на бизнеса и синдикатите. Според Васил Велев и Огнян Атанасов именнно това е подсилило протестите в страната.

„Няма да има за всички от държавната помощ, но е важно да бъдат разпределени за пострадалите в бизнеса“

каза председателят на АИКБ  Васил Велев и и член на АОБР в ефира на NOVA.

Вчера от Икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 милиона лева.Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления. 

Васил Велев бе категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. „Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея”, каза още председателят на АИКБ .


„Предлагаме като критерии да се прилага тавана на половината от спада спрямо миналата година. Трябва да има ликвидна подкрепа, както и средства за защита. Парите за защита няма да са в повече, защото те ще ни пазят и от грип и от други вируси“

каза още Велев.

Според него финансовата криза ще е по-тежка, но поради взетите мерки – загубата на работни места ще е по-малка.

Според националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов има закъснение в мерките – както в икономическите, така и в социалните. „Това и изкара хората на улицата. Ще предложим писмено нашите становища, за да може Министерство на финансите да реагира. Важни са мерките, които са предложени. Става дума за мерките, свързани с ковид и предпазването на хората в предприятията. Те трябва да бъдат раздадени и работниците да са сигурни, че ще ги получат“, заяви още Атанасов.

Свързани публикации