• 22.04.2024

Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге

 Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге

Снимка: БГНЕС

Бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов и Дончо Атанасов отиват на съд  заради тежкия пътен инцидент край Своге, при който преди две години загинаха 20 души, а 10 пострадаха, съобщи БНР.

Глосов и Атанасов ще бъдат съдени за престъпление по служба, защото, въпреки че им е било известно, не са предприели мерки за ремонт на пътя край Своге, където стана трагедията.  

Разследващите обвиняват Глосов в бездействие, защото  не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на фирмата „Трейс Своге“ да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на пътя. Не предприел нищо и  след писмото на шефа на полицията в Своге с настояване за незабавни мерки за обезопасяване на пътя.
Атанасов също не  свикал извънредно заседание на УС на Пътната агенция, за бъде взето решение за спешна подмяна на износващия пласт на настилката, въпреки доклад, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавостта и съпротивлението на хлъзгане.Прокуратурата твърди, че двамата бивши пътни шефове са действали в полза на фирмата „Трейс Своге“,  защото с бездействието си й спестили 60 000 евро за ремонта, който е трябвало до извърши за своя сметка. Но пък са застрашили живота на водачите на МПС, ползващи отсечката „Своге – Нови искър“. За катастрофата края Своге има още няколко обвиняеми, сред  тях е шофьорът на автобуса Григор Григоров и изпълнителният директор на „Трейс Своге“ Бисер Иванов.

Свързани публикации

None found