• 25.09.2022

Бившият шеф на “Булгаргаз”: Бизнесът е жив, защото продаваме на по-ниски цени

 Бившият шеф на “Булгаргаз”: Бизнесът е жив, защото продаваме на по-ниски цени

Снимка: BGReporter.info

Бизнесът е жив, защото “Булгаргаз” продава на цени, които са значително по-ниски, спрямо действащите страни на европейските пазари и свидетелство за това са рекордните продажби. Голяма част от бизнеса изнася и печели. Това заяви освободеният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов, който бе на разпит в продължение на 5 часа в Софийската градска прокуратурата. По думите му отнело толкова дълго, тъй като обяснил как работи газовия пазар.

Той съобщи, че не е обвиняем, а е разпитан в качеството си на свидетел. Освен това нямал никакви притеснения, тъй като оставил компанията в отлично състояние. “Нямам никакви притеснения, защото сме абсолютно изрядни. “Булгаргаз” го оставихме в отлично финансово състояние, с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания, на 60% както е съгласно договора предплатени доставки към “Газпром” и сега просто трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари. Така че абсолютно няма никакви притеснения и най-важното топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради този мораториум – цените бяха замразени и при тях ще се открие една много сериозна дупка, която ще се отрази върху “Булгаргаз”, но това няма как да се припише на старото ръководство. Старото ръководство си е свършило работата, оставило е една прекрасна компания, кой каквото ще да говори – с чудесни договори, както по отношение на дългосрочните партньори, така и по отношение на клиентите. Имаме в лявата ръка договори за доставка с двата дългосрочни партньори, в дясната страна вече са продадени тези количества. Чудесна цена, от това по-добре здраве му кажи.”, заяви пред журналисти Николов, предаде Monitor.bg.

На няколко пъти той повтори, че отговорил на всички въпроси, които са му били задали, но не навлезе повече в конкретика, защото не можел да изнася следствена тайна. По повод последната сделка от петък вечерта – за продажбата на газ за Румъния – той каза, че не бил запознат, тъй като от миналия четвъртък не е в дружеството.

Той заяви още, че не знае защо пред дома му има патрулка и предстои да разбере дали все още е там, когато се прибере.

На 29 януари 2022 г. Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз”. Отстраненото ръководство определи тези действия като политически мотивирани. Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година.

За изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов, на мястото на Николай Павлов. От своя страна Павлов каза, че е потресващо това, което се случва. „Лъжа е, че Булгаргаз е отказал евтини количества азерски газ, обратното е. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които българската държава трябваше да плаща. Успяхме да вкараме възможните количества азерски газ. Ръководили сме се от интересите на държавата и Булгаргаз. Най-ниската цена на газа от страните в ЕС е в България”, каза Павлов. Според него всичко това се прави с една цел – да се злепостави дружеството.

Свързани публикации

None found