• 17.07.2024

Безплатни антигенни тестове, ще подсигури държавата за „триажите“

 Безплатни антигенни тестове, ще подсигури държавата за „триажите“

Безплатни антигени тестове, ще подсигури държавата за пунктовете пред лечебните заведения, това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг с медиите, докато инспектира работата на директорите на лечебните заведения след издадената заповед.

Пунктове за антигенни тестове извън лечебните заведения вече функционират в София пред „Пирогов“, пред Александровска болница и пред болница „Света Екатерина“. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Пред големите болници в столицата и в страната тече процес по поставяне на такива пунктове.

В тези помещения гражданите ще имат възможност да си извършват антигенни тестове, когато имат симптоми и притеснения за здравето си, най-вече температура, кашлица, затруднено дишане, липса на обонянение, тежест в гърдите, добави той.

Целта на триажите, които се разкриват е да се позволи ранна диагностика на хората със симптоми за COVID-19, които до момента често се смесваха с останалия поток на пациентите в „Спешните отделения“. За тях ще бъдат подсигурени достатъчно антигенни тестове от министерството.

„В момента електронните направления, които ще обхващат и PCR -тест се изготвят. вероятно до края на другата седмица ще са готови“

увери проф. Ангелов.

Според министърът има достатъчно налични количества Remdesivir и може да бъде подсигурен при подадена заявка, за всяко лечебно заведение. Той отбеляза, че по същия начин стои и въпроса с дезинфектантите. Всяко лечебно заведение е нужно само да заяви и ще получи.

Свързани публикации