• 25.05.2024

Бежанките от Украйна са най-уязвими по линия на трудовата експлоатация

 Бежанките от Украйна са най-уязвими по линия на трудовата експлоатация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жените бежанки от Украйна са най-уязвими по линия на трудовата експлоатация, поради това, че не са наясно с пазара на труда в България, с правата си, в определени случаи не владеят нито български, нито английски и са склонни да приемат оферти без никакви формалности. Така участват в сивия сектор.
Това обясни в интервю за БНР Камелия Димитрова от фондация „Дигнита“, бивш секретар на Националната комисия срещу трафика на хора.

Инициативата „Женски кръгове“ обединява усилията на различни организации за информиране на украинките с временен статут у нас.

„Да избегнат червените лампички, рисковете от експлоатация.“

Димитрова разказа как работят с бежанките, за да ги предпазят.

„При украинската общност започнаха вече да се очертават едни практики. За жалост, в повечето случаи в туристическия бранш. Някои от техните домакини започват да изискват да работят дълги, нерегламентирани часове като камериерки, като почистващ персонал, в замяна на това да останат в хотелите.“

В България 90 на то от бежанците от Украйна са жени с деца, а лицата с различна инвалидност са с още по-ограничен достъп до пазара на труда, посочи Камелия Димитрова.

Свързани публикации

None found