• 23.06.2024

„Банско филм фест“ стартира на 21 септември

 „Банско филм фест“ стартира на 21 септември

За двадесет и първи път Международният фестивал на планинарското и екстремно кино „Банско филм фест“ показва ленти, заснети на границата на човешки възможности сред едни от най-труднодостъпните точки на планетата.

Тази година, от 21 до 25 септември, в рамките на фестивала ще бъдат излъчени 70 премиерни филми от 40 държави, каза пред БТА директорът на „Банско филм фест“ Натали Петрова. 

Част от прожекциите разказват за културата на планинските народи, както и за целия спектър на активностите на открито. Много от тях са пълнометражни, професионални филми, които носят познание, дух и много история, посочи директорът и съосновател на фестивала. Международното жури тази година ще излъчи шест категории филми, които са на границата между игралното и документалното кино, допълни тя.

Тази година сред гостите са по-новите поколения, сред които една от най-известните катерачки Барбара Цангерл и един от най-добрите в днешно време – Джакопо Лархер, Анна Тибор – първата спуснала се със ски от осемхилядника Манаслу, екстремният скиор и планински водач Жан Анекин и един от най-емблематичните катерачи на осемхилядници от 80-те и 90-те години на миналия век – Хуанхо Сан Себастиан. Сред гостите на фестивала тази година е посланика на Република Полша и нас Мачей Шимански, който ще покаже в изложба „Птиците на България“, предвидена е и презентация и фотографска работилница „Как се снимат птиците“.

„Банско филм фест“ представя и приключенците на България Ивайло Нинов – Германеца, Красимир Стоянов, Тончо Тончев, Алексей Жалов, Николай Голев, които ще разкажат за постиженията им в света на екстремното.

За поредна година много деца от региона ще се включат в програмата „Банско филм фест KIDS”, в която са предвидени открити уроци, работилници, състезания и занимания, а сред водещите на детската и младежка програма са Дойчин Боянов, Александър Шопов, Даниел Пешков, Тодор Малчов, Тихомир Димитров, Свободин Димитров, Камен Бонев, Стойчо Зарев, Сашо Попов и Ваньо Гьорев.

 Прожекциите на филмите и презентациите ще са на различни локации в планинските град, а входът е свободен.
 

Свързани публикации

None found