• 30.03.2023

Антоанета Стефанова от ИТН върна мандата веднага

 Антоанета Стефанова от ИТН върна мандата веднага

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на номинираната за министър-председател Антоанета Стефанова от „Има такъв народ“. От партията на Слави Трифонов върнаха мандата веднага, както бяха обявили по-рано.

„Уважаема г-жо Стефанова, в изпълнение на член 99 ал. 2 от Конституцията на Република България Ви възлагам мандат за съставяне на правителство“, обърна се държавният глава към кандидатът за министър-председател на „Има такъв народ“..

Г-н президент, ние от партия „Има такъв народ“ ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции затова връщаме мандата за съставяне на правителство.

заяви Стефанова

В кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условията на криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс.

коментира Румен Радев

Наред с всички предложения,които постъпват и се разглеждат в парламента липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство, заяви още Радев.

Ясно сме заявявали многократно, че безпринципни коалиции няма да правим. Спазваме нещата, които сме казали и обещали. Заради това, естествено, върнахме мандата, коментира пред журналисти Стефанова след връщането на мандата днес.

След като от ГЕРБ-СДС не предложиха своя проектокабинет за гласуване в парламента, а от ИТН върнаха мандата, сега президентът трябва да реши на коя от останалите четири формации в Народното събрание да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45-ия парламент се провали, Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Свързани публикации

None found