• 23.06.2024

„Антикорупционен фонд“ проучва контролирания и купен вот на избори

 „Антикорупционен фонд“ проучва контролирания и купен вот на избори

Снимка: Факти/Архив

„Антикорупционен фонд“ започва проучване на влиянието на контролирания и купен вот в политическите избори в България. Изследването ще обхване всички видове избори след парламентарните от 2013-а, информира БНР.

Проучването, чийто първи етап трябва да завърши в навечерието на вота за следващ парламент, от неправителствената организация мотивират със съмненията, че купуване на гласове и нередности в изборния процес са съпътствали всички избори през последните 30 години, а това е формирало убеждението у гражданите, че тези практики обезсмислят гласа им.

„Целта на изследването е да установи колко голям е купеният вот в страната и какво е влиянието му върху изборните резултати“,

казва Бойко Станкушев, директор на „Антикорупционен фонд“.

За да установят това експертите на организацията ще анализират резултатите от изборите след 2013 година, ще проведат интервюта с представители на ЦИК, „Информационно обслужване“, политолози и социолози и в края на март ще представят доклад. 

В него ще бъдат отбелязани избирателни секции, в които има по-висок риск от купуване на гласове, като очакванията са той да е от полза на правоохранителните органи.

След 4 април ще се анализират резултатите и от парламентарните избори.

Според Бойко Станкушев това е първа стъпка към постигането на по-високо доверие на гражданите към изборния процес. 

Свързани публикации