• 18.07.2024

Антигенните тестове влизат в статистиката от 21 декември

 Антигенните тестове влизат в статистиката от 21 декември

Снимка: БТА

До 21 декември ще започне признаването на ангигенните тестове, те ще бъдат приравнени към PCR тестовете и ще влизат в статистиката. Това стана ясно от думите на здравният министър проф. Костадин Ангелов. Очаква се тогава да приключи работата на Комисията от експерти в Министерство на здравеопазването.

„Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете – пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани.“

разясни проф. Ангелов и добави, че приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете ще се случи с негова заповед на 21 декември
Снимка: BGReporter.info

Личните лекари ще могат да правят и насочват пациентите с направления за извършване на антигенни тестове при изразена клинична картина, разясни още здравният министър.

„Искам да съм първия, който ще се ваксинира, защото това е отговорност на лекарите. Светът е оцелял благодарение на ваксините. Не попадам в обхвата на първата фаза, защото вече не съм лекар на първа линия. С този акт искам да покажа на хората, че ваксината е ефективна и безопасна“.

каза още той
Снимка: BGReporter.info

„Нощните заведения трябва останат затворени. Училищата и детските градини могат да отварят след Нова година.“

смята още проф. Ангелов

Очаквайте подробности…

Свързани публикации

None found